Skip to main content

Koningsdag zet Schiedam
centrum op z’n kop

Jouw Koningsdag

Op donderdag 27 april is heel het centrum in oranje gehuld. Het moment dus om een rondje binnenstad doen! Al vroeg leggen de eerste kinderen hun kleedjes neer voor de traditionele Vrijmarkt. Aansluitend openen de winkels speciaal hun deuren met mooie oranje-acties. Van Broersveld tot ’t Land van Belofte, overal is wat te beleven. Op de Hoogstraat kun je genieten van bijzondere acts. Voor de Grote Kerk wordt de oranje loper uitgerold: het Kinderpaleis is geopend!

Pak je strippenkaart en doe mee oud Hollandse spellen in de Grote Kerk. Even uitrusten? Wandel over de Lange Haven en kijk naar de kunstenaars aan de kade. Tijd voor wat lekkers! De terrassen lonken in het voorjaarszonnetje. Zak onderuit met je vrienden en familie en geniet van de bigbands op de Grote Markt of ga naar binnen en kies een tafeltje bij één van de horeca. Jouw dag is compleet.

Koning te rijk in het Kinderpaleis

In de Grote Kerk aan de Grote Markt in de Lange Kerkstraat kun je met je strippenkaart meedoen met van alles en nog wat: spelletjes, poffertjes versieren en een echte broche maken. Natuurlijk kun je er ook wat drinken weer dansen. En je ouders? Die parkeer je gewoon in de tuin van de Grote Kerk, vergeet ze niet weer op te halen. Ga je liever in de weer met straatkrijt? Ook dat kan. Rond de Appelmarkt zijn speciale plekken aangewezen voor kunstwerken op straat.

Talent op iedere hoek

Of het nu professionele artiesten zijn of onontdekt talent, op Koningsdag zie je ze allemaal samen. Op de Grote Markt spelen Harpe Davids, Rijnmondband 3 en Bigband CrossOver de sterren van de hemel. Ben jij ook ergens heel goed in? Of je nu wilt fluiten of jongleren, er is zeker een plekje voor jou in het centrum.

Van rommel tot schat

De Vrijmarkt biedt iedere kleine Schiedamse ondernemer in de dop de mogelijkheid om een centje bij te verdienen. De verkoop van eigen speelgoed of een deel van de huisraad van oma, alles valt te verkopen op deze gezelligste rommelmarkt van het jaar.

Lekkere trek

Van al dat wandelen, krijgt een mens trek. Hoe leuk is het dan om te picknicken in de tuin bij de Grote Kerk?

Haal wat lekkers bij één van de horeca in de binnenstad en spreid je kleedje uit op het gras of neem plaats op een van de S’DAM strandstoelen. Tast toe en geniet van deze ludieke plek.

Liever gewoon op een stoel, kies uit de vele terrassen die het centrum rijk is. Daar is het extra gezellig met muziek buiten.

Ezels langs de kade en op straat

Zoek je liever de rust op? De Lange Haven is deels autovrij. Leuk om een rondje Hoogstraat- haven te pakken. Wie weet kom je ze nog tegen bij een brug of een fraai steegje, de kunstenaars van Stichting Amateur Kunstenaars Collectief Schiedam (AKCS). Leuk om even over hun schouder mee te kijken.

Koningsdag zet Schiedam centrum

Koningsdag zet Schiedam centrum

Koningsdag zet Schiedam centrum

Koningsdag zet Schiedam centrum

Koningsdag zet Schiedam centrum

op z’n kop

op z’n kop

op z’n kop

op z’n kop

op z’n kop